Esővízgyűjtő tartályok

A tartály alapfunkciója az esővíz tárolása. Különösen fontos, hogy figyelembe vegyük az elmúlt években fellépő időjárási rendellenességeket, mint például az elhúzódó szárazság vagy éppen a hirtelen lezúduló, intenzív csapadékhullás. Heves esőzések esetén a tartály használata lehetővé teszi a helyi áradások kockázatának csökkentését, az így eltárolt víz pedig aszály idején újra felhasználhatóvá válik (pl növények öntözésére). A tartály használatával csökkenthetjük a vízművekből felvett víz mennyiségét, jelentősen csökkentve ezáltal a víz számlánkat. Fontos kiemelni, hogy a víz tárolása és az esővíz további felhasználása az egyik legfontosabb tevékenység, amellyel mentesítjük a víz-/ és szennyvízkezelő rendszereket és hozzájárulunk környezetünk védelméhez.

A tartály méretének kiválasztási módja
Az esővíz hatékony összegyűjtéséhez, felhasználásához és tárolásához elengedhetetlen a megfelelő kapacitású tartály kiválasztása, mely egyaránt megfelel a felhasználható egyedi igényeinek, és a felhasználási helyszínre jellemző időjárási viszonyoknak is.
A víztárolási és elvezetési rendszer kialakításához ki kell számolnunk az adott tetőfelületből származó vízhozamot (V), melyhez a következő képlet használható:

V = (T * CS * E * 21)/365

V = vízhozam
T = tetőfelület
CS = L/m2/év az adott terület évi csapadékmennyisége
E = tetőfedő anyag együttható